Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

Yerli üretim Volkswagen!

Çiftçiler Holding; 1962 yılından beri otomotivin içinde olan bir grup.Daha önce otomotivle ilgili firmaların tarihini anlatmak ve Türkiye'de montajda olsa yerli üretim adına neler olmuş konusunda arşiv anlamında bir çok firmayı kendi ağızlarından, kendi internet sitelerinde yazdıkları şekilde Otolist.blogspot.com / Otometre.com  a eklemiştik.
Chrysler, Dodge, Fargo, Hino, Jeep, Volkswagen ve Audi markalarıyla iç içe olan 
Çiftçiler; yerli üretim adına emeği geçmiş bir şirketler grubuydu.
Chrysler markasıyla kamyon üreten, şimdilerde üretim yapmayan ve
( internet sitesi yayında) hala firma olarak görünen; Askam Çiftçiler grubun en önemli kollarından biri(ydi).

1964 yılında Volkswagen EA modeli kamyonetlerin montaj üretimi başlarken,
Audi ve Volkswagen Türkiye temsilcilikleri ise 1994 yılına kadar sürdü.
Halen; Chrysler, Dodge ve Jeep bayiliği ve servisi devam ederken Askam'ın durumunu merakla beklemekteyiz.Askam'ın tekrar imalata geçmesi firma kadar ülke ekonomisi olarakta iyi bir haber olacaktır.Ancak marka, model veya farklı araç üretimi ve satılma , ortaklık gibi pek çok konu bilinmeyen olarak kalacak mı, yoksa tarihin tozlu sayfalarına mı dönecek.


Kendi internet sitesine göre Çiftçiler Holding;


''Çiftçi Ailesi'nin önderi Sait Çiftçi, 1933 yılında Mersin'den İstanbul'a yerleşmesi ve ticaret hayatındaki atılımları sonrasında 1946 yılında Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş.'yi kurmuştur.

Çiftçiler Holding 1964 yılında Türkiye'de ilk kez kamyonet montaj faaliyetlerine başlamıştır. Almanya'dan boyalı ve karoser kısmı montajlı gönderilen Volkswagen kamyonet ve minibüslerini Şişli'deki Volkswagen servis alanı içinde monte ederek piyasaya girmiş ve üretim faaliyetlerine uzun yıllar dönemin en son teknolojisi ile devam etmiştir.

O yıllardan bu yana yoğunlukla otomotiv endüstrisinde büyüme gösteren Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş. uluslar arası anlaşmalarla 1951'den 1994 yılı sonuna kadar Volkswagen ve Audi dahil dünya çapındaki pek çok markanın Türkiye temsilciliklerini sürdürmüş olup bu temsilciliklerin bazılarını halen devam ettirmektedir.

Otomotiv sektöründeki faaliyetlerini 1962 yılında Amerikan Chrysler International ile ortak kurulan ve Türkiye'nin ilk kamyon fabrikası olan Chrysler Kamyon İmalat ve Tic. A.Ş.'nin 3 yerli ortağından biri olarak pekiştirmiştir. Fabrika 2002 yılında ünvan değişikliğine giderek Askam Kamyon İmalat ve Tic. A.Ş. ünvanını almış, Haziran 2003 tarihinde de Çiftçiler Holding'in bünyesine girmiştir. Yeniden yapılanma doğrultusunda çalışmalar devam etmektedir.


Bugün Çiftçiler Holding A.Ş. bünyesinde;
Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş.
Çiftçiler İthalat-İhracat ve Turizm A.Ş.
Çiftçiler Otomotiv İhracat ve Sanayi A.Ş.
Askam Kamyon İmalat ve Tic. A.Ş.
Askam Otomotiv San ve Tic. A.Ş.
Aslar Otomotiv İhracat A.Ş.
Dentur Turizm ve Yatçılık Tic. A.Ş.
Sun Denizcilik A.Ş.
bulunmaktadır.


Çiftçiler Tic. ve San. T.A.Ş. otomotiv sektöründeki uzun yılların getirdiği birikim ve tecrübesiyle Chrysler / Jeep / Dodge marka araçların yetkili bayii ve servis olarak bu marka kullanıcılarına hizmet vermektedir. Dentur Turizm ve Yatçılık Tic. A.Ş. dünya denizcilik sektörünün lideri Ferretti Grubu'nun bünyesindeki markaların Türkiye distribütörlüğü ve servis olarak müşterilerine hizmet vermektedir.

Kaynak, http://www.ciftcilerholding.com.tr/ciftciler.html
http://www.askam.com.tr ''

2 yorum:

  1. As 250 ve diğer AS Serilerinin tekrar üretileceğini sanmıyorum.Belki bir zaman sonra başka bir firma retro yani eski tasarımları modernize ederek üretmek isteyebilir; Volkswagen Beetle / Kaplumabağa gibi!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..