Yerli Araç Kullan, TÜRKİYE Kazansın.Vatandaşımız KAZANSIN

SAiTEM'DEN SAGUAR

Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu'nun (Saitem) yaptığı bir çok çalışmadan biri, Saguar. Saguar, güneş enerjisiyle çalışan bir araç. Güneş ışıklarını alarak daha fazla enerji elde edebilmek için geniş bir yüzeye sahip. Saguar kelimesi ise Sakarya Üniversitesi Güneş Arabası'nı ifade ediyor.




Az buçuk bu konulara meraklı olduğumdan bu aracı ve yapılan çalışmaları tam olmasa da biliyorum.Ancak, ülkemizde pek az kişi tarafından bilinen yazılı ve görsel basında çok az vakit ayrılan bir konu.


 

Saitem ekibi 40 lisans öğrencisinden oluşurken profesyonel ve akademik danışmanlar eşliğinde bu projelerde yer alıyorlar.Öğrencilerin özverili çalışmaları, danışmanların yardımları ile üniversite ve sponsor firmaların katkılarıyla dünya çapında projelerle uğraşıyorlar.
Sözünü ettiğimiz Saguar otomobili kendi kategorisinde Dünyanın en iyi 10 güneş arabasından biri olmuştur. 






Projede yer alan arkadaşlarımızın verdiği bilgiler, internet sitesinin ve tanıtım bilgilerinin yer aldığı kitapçığa göre toplam proje değeri 550.000 dolar.Fuar ve diğer tanıtım aktiviteleriyle 5 milyon kişiye tanıtılmış.Ancak bu projelerin uluslararası da dahil en az 70 milyon kişiye tanıtılabilmeliydi.Mali ve diğer açılardan bu girişimler karşılıksız desteklenmelidir.
Üniversite ve 30' a yakın sanayi kuruluşu işbirliği içinde bu projede yer almış.
 
Teknik özelliklere gelirsek;
Azami hız 133 km/saat.
Sürtünme katsayısı 0.12.
Araçta yüksek verimli silikon esaslı güneş gözeleri % 21 verimle çalışıyor.
Li-Po 4.4 kw batarya paketi var.
 

 


___Kısaca Saguar Projesi___

Saguar; 2004 yılından beri devam eden bir proje.
2005 yılında Saguar X4 kısıtlı imkanlarla ortaya çıkarken 17 bin dolara mal oluyor.
Saitem'in ilk güneş arabası, Tübitak Formula G'de Türkiye üçüncüsü.
2006 yılında Saguar X5 modeli, Tübitak Formula G İzmir Yarışı'nda grup 1.liği ve Türkiye 2'liği, İstanbul Yarışı'nda da Özel Tasarım-mansiyon ödülü alıyor.
2007'de ise Saguar X6 yine Tübitak Formula G'de Türkiye 3'cüsü oluyor.
2008 yılında da Saguar X7, Tübitak Formula G Yarışı'nda en iyi tasarım ödülü ile saatte 115 km hızla Türkiye'nin en hızlı güneş arabası olmuştur.
2009 yılında ise Saguar NL, dünyanın en prestijli güneş arabalarının yarıştığı Avustralya Global Green Challenge 09 Yarışı'nda dünya 9.cusu olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız Bizim İçin Değerlidir..